Påkörda djur på spåret anmäls ej

Stockholm (JJ) På grund av datortrassel har Trafikverket under flera år inte kunnat rapportera in viltolyckor på tågspår till polisen. Konsekvensen är att jägare sällan skickas ut för att avliva skadade djur.

Forskning visar att det är fler viltolyckor per kilometer järnväg än per kilometer bilväg. Lagen säger att dessa olyckor ska rapporteras in till polisen men endast en liten andel anmäls, enligt en kartläggning som P4 Blekinge har gjort. Trafikverkets förklaring är att rapporterna har fått göras manuellt. Lokföraren ska förmedla ett antal data, exempelvis var någonstans olyckan ägt rum. Uppgifterna ska sedan till trafikledningen som tar dem till polisen som i sin tur fattar beslut om att skicka ut en jägare.

– Det är många människor inblandade. Men främst är det vårt datasystem som inte gått att samordna med polisens än. Efter nyår ska det fungera, säger Anders Sjölund, ekolog på Trafikverket.

– Viltolyckorna på landets vägar och järnvägar kostar totalt tre, fyra miljarder om året, av dessa står järnvägen för cirka 1,5 miljarder. Det handlar om förseningar, om skador på lok, människor och djur. SJ har i snitt ett tåg stående på verkstad kontinuerligt.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser