Påkörda djur ett problem för Banverket

BLEKINGE (JJ). Banverket har problem med djur som körs på av tåg. Detta kan bland annat orsaka skador på tågen men det sätts även i gång en omfattande larmkedja när ett tåg kolliderat med ett djur.

Under förra året var det cirka 90 djur som blev påkörda längs någon av järnvägarna i Blekinge län. Jämfört med hur många viltololyckor det sker längs vägarna är det ändå få olyckor efter järnvägarna.

Men de olyckor som sker startar en stor larmkedja. Det kan handla om att både polis, jägare och andra personer, som får gå på banvallen, larmas.
Inte sällan är det också svårframkomlig terräng längs järnvägen och det har ibland tagit flera timmar innan det skadade djuret kunnat avlivas.

Ännu har ingen kommit på någon riktigt bra metod för att minska olyckorna.
– Vi kan tuta, blinka och bromsa, men oftast dyker djuret upp mycket fort och då smäller det, berättar lokföraren Oskar Holt för Sveriges Radio P4 Blekinge.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser