Påkörda djur ett problem för Banverket

BLEKINGE (JJ). Banverket har problem med djur som körs på av tåg. Detta kan bland annat orsaka skador på tågen men det sätts även i gång en omfattande larmkedja när ett tåg kolliderat med ett djur.

Under förra året var det cirka 90 djur som blev påkörda längs någon av järnvägarna i Blekinge län. Jämfört med hur många viltololyckor det sker längs vägarna är det ändå få olyckor efter järnvägarna.

Men de olyckor som sker startar en stor larmkedja. Det kan handla om att både polis, jägare och andra personer, som får gå på banvallen, larmas.
Inte sällan är det också svårframkomlig terräng längs järnvägen och det har ibland tagit flera timmar innan det skadade djuret kunnat avlivas.

Ännu har ingen kommit på någon riktigt bra metod för att minska olyckorna.
– Vi kan tuta, blinka och bromsa, men oftast dyker djuret upp mycket fort och då smäller det, berättar lokföraren Oskar Holt för Sveriges Radio P4 Blekinge.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser