P-A Åhlén sköt björn utanför Alfta

Alfta (JJ) Den kände jägarprofilen, Per-Arne Åhlén, ansvarig för bland annat Mårdhundsprojektet, sköt på morgonen en björnhane på marker tillhörande Alfta Norra i Gävleborg.
Per-Arne Åhlén sköt på morgonen sin efterlängtade björn, en hane på 115 kg. David Sundell, Alfta, t h.

– Fy fasen så skönt, som jag har jobbat för detta i flera år. Och att dessutom få skjuta för egen hund känns helt underbart, berättar en jublande glad P-A för Jaktjournalen.

I fyra dagar har P-A jagat med familjen David, Mikael och Astor Sundell utan att få tag på någon björn. Men på morgonen vände jaktlyckan.

– Jag kände mig ganska uppgiven men jag tog min plotthundstik Ruby och gick och bandade ovanför en havreåker. Plötsligt markerade hon spår och när jag släppte var jag inte hundra säker på att det verkligen var björn.

Ruby fick jobba ordentligt med spåret, i cirka en timme ringade hon runt i området. Men så hittade hon spåret och reste björnen.

– Vi släppte även på hennes avkomma, Nosler, som David Sundell äger. Det stod en stund men sedan gick det loss och buktade runt med stånd och drev i två timmar, berättar P-A.

Men till slut närmade sig gångståndet området där P-A fanns och slutligen dök björnen upp på 20 meter.

Vad tänkte du när du insåg att du äntligen skulle få din skottchans?

– Jag tänkte nog ingenting, jag var fullt fokuserad och när björnen klev ut på en liten drivningsväg sköt jag direkt, björnen fortsatte några meter och sedan sköt jag ett avfångningsskott. Så jäkla härligt, jag är så glad över hundarna och att det äntligen lyckades, berättar P-A Åhlén, som bor i Hertsånger, 6 mil norr om Umeå.

Vad ska Ni göra med björnen nu?

– Vi ska dela köttet på oss fyra som jagat, och skinnet ska upp till en konservator i Boliden. Sedan ska barnen få fällen så de kan sitta på den och spela TV-spel framför TV:n. De har ringt varje dag och frågat varför jag inte skjutit någon björn, men nu är klart, skrattar P-A.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser