Överklagar avslag på Tikka T3x TAC A1

Umeå (JJ) Tobias Lindgren ska i morgon möta Polismyndigheten i Förvaltningsrätten. Han har överklagat avslaget av licensansökan på en Tikka T3x TAC A1. Med sig har han en rad utlåtanden som diskvalificerar polisens argument.

Över 40 licenser har beviljats på Tikka T3x TAC A1. Foto: Privat

– Jag känner mig inte helt trygg ändå i och för sig. Man vet aldrig, säger Tobias Lindgren.

Det var i augusti i fjol han köpte vapnet en Tikka T3x TAC A1 i Umeå.

– Jag hade funderat ett tag och läst recensioner. Alternativet hade varit att köpa en vanlig annan Tikka och sedan kompletterat upp med anpassad kolv, men detta var billigare och det kändes också vettigt eftersom jag nu kunde få Tikkas garanti på hela paketet, säger han.

Handläggarna reagerade

Problemen började när handläggaren ringde och frågade vilken modell det var av T3x. När Tobias berättade att det var TAC A1 sa handläggare att Polisen inte beviljade licenser på sådana.

– Jag tyckte det var konstigt. Bara sju dagar innan jag fick avslag beviljades en licens på en av samma rättsenhet.

Seriösa utlåtanden

Tobias Lindgren tycker polisen inte har några rationella argument för avslaget och de argument de framför, kan både tillverkare och andra experter bemöta.

– Polisen hänger upp sig på pistolgreppet, vikbara kolvar och att vapnet har militärt ursprung. Men Sako skriver i sitt yttrande att vapnet är framställt till jakt och civilt bruk. Pistolgreppets vinkel skiljer sig inte från konventionella moderna kolvars.

Totalt sex personer från militär, polis och skytteverksamhet har skrivit utlåtanden kring vapnets användning och förtjänster.

Det krävdes att två skruvar lossades för att vapenhandlaren skulle kunna byta från orginalkolv till GRS Berserk. Notera också vinkeln på pistolgreppet. Foto: Privat.

Dyr process

För Tobias har vapnet som han än så länge inte ens hämtat ut blivit en dyr affär. Han betalade det kontant rätt över disk och nu har han också betalat för att få professionell hjälp att driva ärendet.

– Geväret kostade 25 000 kronor och advokaten har hittills kostat 35 000 kronor. Men jag tycker det är principiellt viktig fråga och många frivilliga har skickat donationer till mig via swish för att hjälpa till och täcka advokatkostnaderna.

Nyligen prövat

I maj prövades en överklagan om exakt samma gevärstyp av förvaltningsrätten i Göteborg. Där gick rätten på polisens linje.

– Personen som överklagade drev ärendet själv och hade inte den uppbackningen av experter som jag har, så jag kanske trots allt har en chans. Oavsett får den här typen av agerande från polisen nu publicitet och förhoppningsvis kan vi skapa opinion så polisen i stället för att utgå från en praxis handlar i enlighet med lagen, säger Tobias.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser