Överklaganden av vargjakt avslås

Norge (JJ) Varken vargvänner eller brukarorganisationer får gehör för sina överklaganden av planerad vargjakt i tre norska områden. 36 vargar ska skjutas.

NRK berättar att Rovviltnämnderna i Oslo, Akershus och Østfold beslutat om jakt på 24 vargar innanför vargzonen samt 12 vargar utanför zongränsen.

Tre utpekade vargrevir ska bort: Osdalen, Jalussa och Slettås.

19 överklaganden kom in. Vargvännerna anser generellt att det inte ska vara någon vargjakt alls.

Bland organisationerna som företräder människorna som drabbas av vargarna, vill man ha högre tilldelning i jakten.

Företrädare för WWF tror att det kan betyda jakt på 50 vargar i Norge i vinter, när andra rovviltnämnder fattar sina beslut. WWF:s norska generalsekreterare, Nina Jensen, hävdar i ett pressmeddelande att det i så fall skulle innebära att 90 procent av de helnorska vargarna får skjutas.

Rovviltnämnderna avvisar alla överklaganden. Nu är det upp till Klimat- och miljödepartementet att avgöra saken.

I fjol blev det ingen jakt eftersom miljöminister Vidar Helgesen stoppade jakten. Han hänvisade till att den inte var förenlig med norsk lagstiftning och norska åtaganden i internationella överenskommelser.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser