Överklaganden av vargjakt avslås

Norge (JJ) Varken vargvänner eller brukarorganisationer får gehör för sina överklaganden av planerad vargjakt i tre norska områden. 36 vargar ska skjutas.

NRK berättar att Rovviltnämnderna i Oslo, Akershus och Østfold beslutat om jakt på 24 vargar innanför vargzonen samt 12 vargar utanför zongränsen.

Tre utpekade vargrevir ska bort: Osdalen, Jalussa och Slettås.

19 överklaganden kom in. Vargvännerna anser generellt att det inte ska vara någon vargjakt alls.

Bland organisationerna som företräder människorna som drabbas av vargarna, vill man ha högre tilldelning i jakten.

Företrädare för WWF tror att det kan betyda jakt på 50 vargar i Norge i vinter, när andra rovviltnämnder fattar sina beslut. WWF:s norska generalsekreterare, Nina Jensen, hävdar i ett pressmeddelande att det i så fall skulle innebära att 90 procent av de helnorska vargarna får skjutas.

Rovviltnämnderna avvisar alla överklaganden. Nu är det upp till Klimat- och miljödepartementet att avgöra saken.

I fjol blev det ingen jakt eftersom miljöminister Vidar Helgesen stoppade jakten. Han hänvisade till att den inte var förenlig med norsk lagstiftning och norska åtaganden i internationella överenskommelser.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser