Över 80 lodjur i Gävleborgs län

Gävle (JJ) Länsstyrelsens rovdjursinventering i Gävleborgs län är klar och redovisar 15 lodjursfamiljegrupper i länet. Dessutom har järvföryngring konstaterats.

Utifrån en generaliseringar ger de 15 familjegrupperna är total numerär på cirka 83 lodjur i länet inventeringssäsongen 2014/2015. Fyra av familjegrupperna delas med andra län.

Länet berördes av tio vargrevir vintern nu i vintras, Prästskogen/Haverö, Naggen, Kukumäki, Sjösveden, Tandsjön, Lingbo, Åmot/Ockelbo, Bondskog, Björnås och Glamsen.

I sju av reviren skedde föryngring våren 2014. Sex av reviren delas med andra län. Detta innebär att Gävleborg anses ha haft 4,7 familjegrupper vintern 2014/2015, enligt Viltskadecenters fördelning.

Vargarna i Korsåreviret, som tidigare delades mellan Gävleborg och Dalarna, har denna säsong vistats väster om länsgränsen och har inte spårats i Gävleborg. Tandsjö-reviret försvann under inventeringssäsongen genom skyddsjakt i februari 2015.

I länet har också minst en järvförynging kvalitetssäkrats och de beräknades förra finnas mellan 50 ochh 65 kungsörnar.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser