Över 20 lodjur kvar på tilldelningen

UPPSALA(JJ). Det återstår 22 lodjur på årets tilldelning som är totalt 115 lodjur i hela landet. Det är alltså 93 lodjur som skjutits hittills. Detta uppgav Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida i dag klockan 14.17.

I Dalarnas län, inom renskötselområdet, återstår fortfarande hela tilldelningen på två lodjur. Jakten avslutas i länet den sista mars. 

I Jämtlands län har 47 av 60 tilldelade lodjur fällts.
Och i Norrbottens län har 3 av de 10 tilldelade djuren fällts.
I båda dessa län pågår jakten som längst till och med den 15 april. 

Samtliga djurkroppar obduceras vid SVA i Uppsala. Först röntgar man djuren för att kunna se om det eventuellt finns gamla skottskador eller skelettskador.
Därefter görs en obduktion där man plockar ut alla organ och tittar på dem för att se om de ser normala ut. 
Om något misstänkt upptäcks går man vidare och gör grundligare undersökningar. 

Hittills har inte något anmärkningsvärt hittats vid dessa undersökningar, men några avvikelser har funnits.
– Dels har man funnit något som heter dermoidcysta på ett lodjur, det innebär att huden har vikt sig och växt in i muskulaturen. Sedan har man upptäckt olika stora njurar på ett lodjur, berättar Jessica Åsbrik, forskningsingenjör, vid SVA i Uppsala.

Hon säger till Jaktjournalen att det kommer att göras en sammanställning av alla fynd när jakten har avslutats och SVA fått in alla djur. 

Text: Göran Persson

Fotnot: Observera att dessa uppgifter redan kan vara inaktuella.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser