Över 20 lodjur kvar på tilldelningen

UPPSALA(JJ). Det återstår 22 lodjur på årets tilldelning som är totalt 115 lodjur i hela landet. Det är alltså 93 lodjur som skjutits hittills. Detta uppgav Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida i dag klockan 14.17.

I Dalarnas län, inom renskötselområdet, återstår fortfarande hela tilldelningen på två lodjur. Jakten avslutas i länet den sista mars. 

I Jämtlands län har 47 av 60 tilldelade lodjur fällts.
Och i Norrbottens län har 3 av de 10 tilldelade djuren fällts.
I båda dessa län pågår jakten som längst till och med den 15 april. 

Samtliga djurkroppar obduceras vid SVA i Uppsala. Först röntgar man djuren för att kunna se om det eventuellt finns gamla skottskador eller skelettskador.
Därefter görs en obduktion där man plockar ut alla organ och tittar på dem för att se om de ser normala ut. 
Om något misstänkt upptäcks går man vidare och gör grundligare undersökningar. 

Hittills har inte något anmärkningsvärt hittats vid dessa undersökningar, men några avvikelser har funnits.
– Dels har man funnit något som heter dermoidcysta på ett lodjur, det innebär att huden har vikt sig och växt in i muskulaturen. Sedan har man upptäckt olika stora njurar på ett lodjur, berättar Jessica Åsbrik, forskningsingenjör, vid SVA i Uppsala.

Hon säger till Jaktjournalen att det kommer att göras en sammanställning av alla fynd när jakten har avslutats och SVA fått in alla djur. 

Text: Göran Persson

Fotnot: Observera att dessa uppgifter redan kan vara inaktuella.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser