Ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg

Kronoberg (JJ) Jaktvårdskonsulent Elias Turesson konstaterar att det fällts ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg, den här hösten.

 

– Det är stor skillnad i vikten på djur i samma område. Det är ovanligt många små kalvar, säger Elias Turesson till SVT nyheter.

En orsak till de låga vikterna kan vara den varma och torra sommaren. Många kalvar har haft en slaktvikt på 40 kilo. Enligt Elias Turesson började problemen med låga vikter för omkring fyra år sedan.

Jägare i Kronobergs län uppmanas nu fälla små kalvar före stora om de har kalv kvar på tilldelningen.

– Det är för att hålla nere betestrycket. Vi skjuter bort djur som inte kommer att ha en framträdande roll i stammen. Vi eftersträvar stora kraftiga djur som har en hög produktion, säger Elias Turesson.

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser