Ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg

Kronoberg (JJ) Jaktvårdskonsulent Elias Turesson konstaterar att det fällts ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg, den här hösten.

 

– Det är stor skillnad i vikten på djur i samma område. Det är ovanligt många små kalvar, säger Elias Turesson till SVT nyheter.

En orsak till de låga vikterna kan vara den varma och torra sommaren. Många kalvar har haft en slaktvikt på 40 kilo. Enligt Elias Turesson började problemen med låga vikter för omkring fyra år sedan.

Jägare i Kronobergs län uppmanas nu fälla små kalvar före stora om de har kalv kvar på tilldelningen.

– Det är för att hålla nere betestrycket. Vi skjuter bort djur som inte kommer att ha en framträdande roll i stammen. Vi eftersträvar stora kraftiga djur som har en hög produktion, säger Elias Turesson.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser