Ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg

Kronoberg (JJ) Jaktvårdskonsulent Elias Turesson konstaterar att det fällts ovanligt många små älgkalvar i Kronoberg, den här hösten.

 

– Det är stor skillnad i vikten på djur i samma område. Det är ovanligt många små kalvar, säger Elias Turesson till SVT nyheter.

En orsak till de låga vikterna kan vara den varma och torra sommaren. Många kalvar har haft en slaktvikt på 40 kilo. Enligt Elias Turesson började problemen med låga vikter för omkring fyra år sedan.

Jägare i Kronobergs län uppmanas nu fälla små kalvar före stora om de har kalv kvar på tilldelningen.

– Det är för att hålla nere betestrycket. Vi skjuter bort djur som inte kommer att ha en framträdande roll i stammen. Vi eftersträvar stora kraftiga djur som har en hög produktion, säger Elias Turesson.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser