Övade skytte på sälkutar

Under förra vårens säljakt i Vestisen beskylls norska säljägare för att ha övat skytte på sälkutar. - Han måste ju få skjuta in sig, försvarade sig kaptenen på fartyget. Nu överväger Fiskeridirektoratet att bestraffa rederiet och skepparen.

Enligt sälfångstinspektörens rapport begicks det brott mot både djurskyddsregler och fångstföreskrifter när sälfångstskutan Kvitungen deltog i fjolårets jakt vid Vestisen. Fiskeridirektoratet överväger nu att bestraffa både rederiet och skepparen.
Vid ett extra styrelsemöte i måndags beslöt rederiet Polardrift i Tromsö, som äger Kvitungen, att de som anklagas tills vidare inte ska anlitas av bolaget.
Kvitungen var ett av tre fångstfartyg som deltog i förra årets jakt. Fiskeri- och kustdepartementet betalade ut 13 miljoner norska kronor i driftsstöd till de tre fartygen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser