Östsibirisk dominans på Laikamästerskapet

Pajala (JJ) Förra veckan avgjordes Svenska laikaklubbens rasmästerskap. Alla startande hundar var i år Östsibiriska laikor.

Prispallen på årets laikamästerskap. Från vänster Jonny Bergwall, Torbjörn Andersson och Jens Enberg. Foto: Svenska Laikaklubben

I år firade man trettioårsjubileum för rasmästerskapet. Tävlingen hölls på provrutor i Pajala, Överkalix och Gällivare kommun.

Vanligtvis brukar man eftersträva en jämn könsfördelning men på grund av löp bestod startfältet av sju hanar och tre tikar.

Fjolårets bästa resultat ligger till grund för kvalificeringen. I år var alla tio kvalificerade hundar av rasen Östsibirisk laika.

Alla hundarna utom en fann älg och hälften av de startande hundarna gick till förstapris. Bäst gick det för Torbjörn Andersson, Älvdalen vars hund Jaktfjäderns Cujo som vann mästerskapet med ett första pris på 90,5 poäng.

Andraplatsen knep  Gäddträskbergets Daric, ägare Jonny Bergwall, Frösön och trea blev Kätkes Chalie, ägare Jens Edberg, Harads.

Hela resultatlistan

1. Jaktfjäderns Cujo – 90,5 poäng
2. Gäddträskbergets Daric – 85 poäng
3. Kätkes Chalie – 81 poäng
4. Hundåns Irja – 72 poäng
5. Stitch – 71,5 poäng
6. Tunabergets Terek – 38,5 poäng
7. Stenstjärnbergets Arko – 38,5 poäng
8. Naltas Afraid – 37 poäng
9. Sandsjöbackas Axa – 28,5 poäng
10. Skrockens Donna – 7 poäng

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser