Osäkert om vargjakt i Finland

Finland(JJ) Det är osäkert om det blir någon vargjakt i Finland. Orsaken är att licensbesluten har överklagats.

Tanken är att jakten ska starta imorgon. Det har beviljats 24 licenser på olika ställen i landet, men samtliga har överklagats.

Det står redan klart att det inte blir jakt i bland annat Norra Tavestland och Satakunta. Detta sedan förvaltningsdomstolar tagit beslut om att jakten inte får starta innan ärendet utretts i domstol.

Det finländska jord- och skogsbruksministeriet vill tillåta jakt under två år för att förvalta stammen.
Det finns omkring 220-245 vargar i landet.
Det här rapporterar ATL Lantbrukets Affärstidning/atl.nu som bland annat hänvisar till nyhetsbyrån FNB som källa.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser