Osäker om ny jaktmyndighet

Almedalen(JJ) Det råder stor politisk osäkerhet runt förslaget att inrätta en helt ny jaktmyndighet.

Det är osäkert om tanken på att skapa en egen viltmyndighet får stöd hos riksdagsmajoriteten. Meningarna är delade. Det framgick på Jägarförbundets seminarium i Almedalen idag, skriver Miljöaktuellt.  

– Det är inget vi diskuterat ingående. Men jag vet inte om det är nödvändigt att skapa en helt ny myndighet, kanske att ansvaret för jakten inte ska ligga där den ligger idag utan på Jordbruksverket eller liknande, säger Josef Fransson från Sverigedemokraterna.  

Regeringen utreder en omorganisering av jaktförvaltningen. En av orsakerna till detta är ett stort missnöje med Naturvårdsverkets förvaltning av uppgiften och man tittar på andra organisatoriska lösningar.   Socialdemokraterna är kluvna i frågan och har inte satt ned foten i frågan, berättar riksdagsledamoten Helén Pettersson (s). Irene Oskarsson från Kristdemokraterna säger att nya myndigheter inte brukar lösa problem, och att man i första hand bör använda de myndigheter som finns.  

Moderaterna däremot stöder tanken på en ny myndighet.  

–Vi är för en ny myndighet. Det är enda sättet att få tillbaka förtroendet för jaktfrågor, säger Ulf Berg (m), partiets talesperson i landsbygdsfrågor.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser