Ortsbor kan få förtur till fjälljakt

Inom kort väntas regeringen presentera en lösning som innebär att det åter igen blir ett krav på att man är fast bosatt i Sverige för att man ska få lösa jaktkort på statens mark ovanför odlingsgränsen.

Nya regler väntas för jakt på statens marker ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

År 2007 tog den dåvarande regeringen bort kravet på att man ska vara fast bosatt i Sverige för att man ska få tillgång till den svenska fjälljakten. Men nu kan kravet komma att återinföras.

– Ambitionen är att ordna det här så fort som möjligt, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till tidningen Svensk Jakt

Enligt honom kan det bli aktuellt med förtur redan till höstens jakt.

– Jag hoppas vi kan ha någonting färdigt till dess, men jag kan inte lova det men ambitionen är så fort som möjligt.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser