Orsa djurpark vill ta hand om björnungarna

De björnungar som blev kvarlämnade i idet efter att björnhonan attackerat en 12-årig skidäkare riskerar att svälta ihjäl.

Återvänder inte björnhonan kommer björnungarna att svälta ihjäl. Med anledning av det vill nu Orsa Djurpark ta hand om ungarna.

Förmodligen klarar sig björnungarna bara fem-sex dagar utan björnhonans mjölk innan de svälter ihjäl.Den cirka 100 kilo tunga björnen angrep den skidåkande pojken sedan han kört ned i hennes ide, där hon och hennes två ungar låg och sov.

Polisen spårade björnhonan med hjälp av helikopter och fältpersonal från länsstyrelsen. Den hade då lagt sig under en gran cirka 2,5 kilometer från skidanläggningen.

Björnen anses inte vara farlig för allmänheten och skyddsjakt är inte aktuell, skriver Östersunds-Posten.

Trots att björnattacker är ovanliga förstärker skidanläggningen säkerheten.

– Till nästa säsong kommer spårhundar för att söka igenom området runt skidområdet, så att vi säkerställer att det inte finns några björnar där som vi kan väcka i onödan, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalsbergets skidanläggning, till Sveriges Radio Jämtland.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser