Orsa djurpark vill ta hand om björnungarna

De björnungar som blev kvarlämnade i idet efter att björnhonan attackerat en 12-årig skidäkare riskerar att svälta ihjäl.

Återvänder inte björnhonan kommer björnungarna att svälta ihjäl. Med anledning av det vill nu Orsa Djurpark ta hand om ungarna.

Förmodligen klarar sig björnungarna bara fem-sex dagar utan björnhonans mjölk innan de svälter ihjäl.Den cirka 100 kilo tunga björnen angrep den skidåkande pojken sedan han kört ned i hennes ide, där hon och hennes två ungar låg och sov.

Polisen spårade björnhonan med hjälp av helikopter och fältpersonal från länsstyrelsen. Den hade då lagt sig under en gran cirka 2,5 kilometer från skidanläggningen.

Björnen anses inte vara farlig för allmänheten och skyddsjakt är inte aktuell, skriver Östersunds-Posten.

Trots att björnattacker är ovanliga förstärker skidanläggningen säkerheten.

– Till nästa säsong kommer spårhundar för att söka igenom området runt skidområdet, så att vi säkerställer att det inte finns några björnar där som vi kan väcka i onödan, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalsbergets skidanläggning, till Sveriges Radio Jämtland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser