Orrar från Ljusdal ska transporteras till Tyskland

LJUSDAL(JJ). Naturvårdsverket har gett tillstånd för en flytt av orrar från Ljusdals kommun till Tyskland. Fåglarna ska släppas ut i Rhön-området där orrarna riskerar att dö ut. Det får flyttas maximalt 15 fåglar om året under fem års tid.

Det är Tyska Regierung von Unterfranken, vilket motsvarar vår länsstyrelse, som har fått Naturvårdsverkets tillstånd för projektet. 

Orrarna ska fångas genom nät och fällor under perioden januari till och med april. 
Redan på söndag anländer personal från Tyskland för att göra det första försöket att fånga orre. Försöket ska göras runt Nyskogen.

Det har avsatts ett skyddat område för orrarna i Rhön-området. Trots att orrarna där har varit fridlysta under omkring 20 år så har beståndet inte ökat. Det har även gjorts stora insatser för att förbättra livsmiljön för orrarna på platsen. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser