Orrar från Ljusdal ska transporteras till Tyskland

LJUSDAL(JJ). Naturvårdsverket har gett tillstånd för en flytt av orrar från Ljusdals kommun till Tyskland. Fåglarna ska släppas ut i Rhön-området där orrarna riskerar att dö ut. Det får flyttas maximalt 15 fåglar om året under fem års tid.

Det är Tyska Regierung von Unterfranken, vilket motsvarar vår länsstyrelse, som har fått Naturvårdsverkets tillstånd för projektet. 

Orrarna ska fångas genom nät och fällor under perioden januari till och med april. 
Redan på söndag anländer personal från Tyskland för att göra det första försöket att fånga orre. Försöket ska göras runt Nyskogen.

Det har avsatts ett skyddat område för orrarna i Rhön-området. Trots att orrarna där har varit fridlysta under omkring 20 år så har beståndet inte ökat. Det har även gjorts stora insatser för att förbättra livsmiljön för orrarna på platsen. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser