Orrar från Ljusdal flyttas till Tyskland

LJUSDAL(JJ). Det har konstaterats att tre orrar från Ljusdal lever vidare i Rhön i Tyskland. Det var i våras som tyskar hämtade elva fåglar och tog hem till Rhön.

Stefan Karlsson arbetar på Sveaskog i Ljusdal och han är kontaktperson för projektet som handlar om att flytta 15 orrar om året, under en period av fem år, från Ljusdal till Rhön.
Anledningen till att projektet drogs igång är att dessa fåglar höll på att dö ut i Rhön.
Naturvårdsverket i Sverige har gett tillstånd för fågelflytten. 

– Tyskarna tycker det är jättebra. Och om man betänker att de tidigare inte har fått en enda fågel att överleva, när de har flyttat ägg och tamfödda fåglar, så är det ett fantastiskt resultat, säger Stefan Karlsson till Ljusdals-Posten. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser