Oroliga ringer till SVA angående dvärgbandmasken

UPPSALA(JJ). Efter att dvärgbandmasken hittats i en räv så är det många oroliga som ringer till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att ställa sina frågor.

-Det ringer hela tiden. I trettio sekunder kan jag lägga ifrån mig luren, sedan ringer det igen. Det är allt från oroliga hundägare och bärplockare till jägare som undrar hur man ska skicka in prov, säger Eva Osterman Lind, som arbetar på SVA, till SVT Rapport.

Vid SVA kommer det att ske ett omfattande arbete för att försöka få klarhet i hur utbredd smittan är. 
För jägare är det viktigt att tänka på att tvätta händerna innan man exempelvis snusar, detta om man exempelvis tagit i en räv.
Det här uppger SVT Rapport.

1 kommentar

  • SVAs information bristfällig
    SVA undvikar att nämna att vargen lika väl som hunden är värd för rävens dvärgbandmask. En smittad varg kan ge nya smitthärdar över ett mycket stort område.
    Vad gäller avmaskning så glömmer man att det måste åtföljas av en riktigt ordentlig storstädning. Under denna städning liksom handhavandet av hunden skall handskar och munskydd användas. Undvik att ha hunden inomhus under avmaskningsproceduren. Speciellt om ni har småbarn.

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser