Orolig för älgstammens utveckling

Västmanland (JJ) Conny Johansson jagar älg i det brandhärjade området i Västmanland och är nu orolig för älgstammens utveckling i området. Vid en flyginventering i början av mars syntes inte en enda älg på 14 000 hektar.

Conny Johansson, som jagar i det brandhärjade området är orolig för älgstammens utveckling.

– Vi har fått ett tillstånd här som liknar fjällvärlden. Älgarna i det brandhärjade området hittar gott om mat här på sommaren men på vintern vandrar de i väg. Risken är då stor att de fälls på efterjakten i andra områden, säger Conny Johansson som sitter Fagersta-Möklinta älgförvaltningsområdets styrelse och också jagar i brandområdet.

Enligt Conny Johansson behövs en fullskalig inventering av hela älgförvaltningsområdet som är cirka 150 000 hektar. Han själv bekostade en flyginventering av det 14 000 hektar stora brandområdet nu i början av mars när det var fina snöförhållanden.

– Vi såg inte en älg i detta område som innan branden höll en vinterstam på sju-åtta älgar per 1 000 hektar.

Någon fullskalig flyginventering har inte genomförts efter branden och är inte aktuell i närtid. Däremot kommer spillningsinventering att genomföras. Conny Johansson är dock rädd att resultatet av den spillningsinventeringen inte kommer bli klar i tid.

– Vi måste agera redan nu så vi inte skjuter ner älgstammen för hårt. Svaren från inventeringen lär dröja. Man skulle uppmuntra jägarna i älgförvaltningsområdet till en försiktig avskjutning tills dess stammen stabiliserats, säger han.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser