Oro över oskygga vargar i Skultuna-trakten

VÄSTMANLAND(JJ). Det kom nära hundra personer till det möte om varg som anordnades i Haraker, norr om Skultuna. Flera människor är oroliga över vargarnas oskygga beteende i området.

– Man funderar i alla fall på hur pass långt bort ifrån sig själv man kan släppa barnen med de incidenter som har varit här under hösten, säger Magnus Persson till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Både Viltskadecenter och länsstyrelsen var på plats för att informera om läget. Inga Ängsteg arbetar på Viltskadecenter och hon menar att det inte behöver finna någon oro för att vargar ska attackera människor.

Djurägaren Henrik Berndtsson har fått ett får rivet och han menar att länsstyrelsen borde överväga skyddsjakt på de vargar som är närgångna. Han menar att detta är ett onormalt beteende hos djuren.

Pierre Ahlgren har ansvaret för rovdjursinventering på länsstyrelsen och han menar att det är först när spårsnön kommer som det går att se hur många vargar det är i området och hur man ska agera. Han tycker inte att det i nuläget är aktuellt med skyddsjakt.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser