Oro över älgstammens utveckling

Värmland (JJ) Nedgången i älgstammen kan vara på väg att plana ut, skriver Jägareförbundet i Värmland i ett pressmeddelande. Anders Olsson, vice ordförande anser att jägarna måste börja bygga upp en bättre älgstam med utrymme för en meningsfull jakt.

Andra måndagen i oktober startar älgjakten i södra och mellersta delarna av Värmland. Merparten av Värmlands drygt 12 000 jaktkortslösare deltar i älgjakten.

Jägareförbundet Värmland ser med fortsatt stor oro på älgstammens negativa utveckling där antalet fällda älgar fortsatt att minska till historiskt låga nivåer. Älgjakten i Värmland kan idag jämföras med älgjakten i Skånes slättbygder och Norrbottens fjällmassiv.

– Jägarna i Värmland har tagit ett stort ansvar de senaste åren. Nu kan älgstammens negativa utveckling vara på väg att stanna av, men på en allt för låg nivå, säger Anders Olsson.

Alla jaktlag uppmanas att starta jakten försiktigt, vara försiktiga med att skjuta vuxna djur och låta kalvjakten styra uttaget. Behovet av att stärka älgstammen är stort och kalvjakten kan vara vägledande.

– Har vi inga kalvar under jakten så ska det självklart heller inte skjutas vuxna djur, säger Anders Olsson.

Planer och avskjutningsmål är nu nere på 1960-talets nivåer. Trots det minskar inte viltolyckorna och betesskadorna i samma takt. Få jaktbara älgar och ett konstant rovdjurstryck har gett en jämnare fördelning av älg under året. Trots minskade möjligheter för jakt innebär det att skogsskadorna och viltolyckorna fortsatt ligger på nivåer som inte avspeglas i en minskad älgstam.

– Det nyligen tagna beslutet om vargjakt är ett steg i rätt riktning men avskjutningen av varg måste öka kraftigt om vi ska lyckas med att återigen få en bra älgstam i Värmland, säger Anders Olsson.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser