Oro för vildsvin

Öland(J) LRF vill ha ett Öland utan vildsvin. För att detta ska kunna förverkligas måste det dock tas ett beslut i riksdagen.

 – Vi hade gärna sett att det inte hade funnits några alls här. Den inplantering som vi misstänker har skett är ett otyg mot vår flora och fauna, säger Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Det finns olika teorier om hur vildsvinen kommit till Öland, men en inplantering är vad flesta anser som troligast.
Christer Pettersson, sakkunnig inom vildsvinsförvaltning på Naturvårdsverket, säger till Sveriges Radio P4 Kalmar att det krävs ett riksdagsbeslut om Öland ska kunna vara helt utan vildsvin.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser