Oro för vildsvin

Öland(J) LRF vill ha ett Öland utan vildsvin. För att detta ska kunna förverkligas måste det dock tas ett beslut i riksdagen.

 – Vi hade gärna sett att det inte hade funnits några alls här. Den inplantering som vi misstänker har skett är ett otyg mot vår flora och fauna, säger Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Det finns olika teorier om hur vildsvinen kommit till Öland, men en inplantering är vad flesta anser som troligast.
Christer Pettersson, sakkunnig inom vildsvinsförvaltning på Naturvårdsverket, säger till Sveriges Radio P4 Kalmar att det krävs ett riksdagsbeslut om Öland ska kunna vara helt utan vildsvin.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser