Oro för varg i Idre sameby

IDRE(JJ). Det är en stor oro bland renskötarna i Idre sameby att den finskryska vargtiken, som befinner sig inne i samebyns åretruntmarken, ska riva renar. Det är dock inte aktuellt med att försöka flytta den då det anses för svårt att göra under sommaren. Bland annat på grund av att vargen är svår att spåra när det är barmark.

I förrgår kunde det konstateras att vargen befann sig norr om Idre. Och situationen är påfrestande för samebyn. 
– Det är ett helvete, man mår så dåligt över det här. Det blir allt färre kalvar kvar och det beror inte bara på varg, säger Benny Jonnson, samebyns rovdjursansvarige, till Sveriges Radio/SVT Oddasatt.se. 

Jonsson har fått besked från Naturvårdsverket att det måste bli kalla nätter innan man kan flytta vargen, eftersom värmen annars påverkar vargen mycket. 
Men han är orolig för att vargen då hinnner etablera revir och att vargen i sådant fall återvänder även om den skulle flyttas.
Benny Jonsson säger till Sveriges Radio/SVT Oddasatt.se att de vill att vargen ska skjutas.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser