Oro för varg i Idre sameby

IDRE(JJ). Det är en stor oro bland renskötarna i Idre sameby att den finskryska vargtiken, som befinner sig inne i samebyns åretruntmarken, ska riva renar. Det är dock inte aktuellt med att försöka flytta den då det anses för svårt att göra under sommaren. Bland annat på grund av att vargen är svår att spåra när det är barmark.

I förrgår kunde det konstateras att vargen befann sig norr om Idre. Och situationen är påfrestande för samebyn. 
– Det är ett helvete, man mår så dåligt över det här. Det blir allt färre kalvar kvar och det beror inte bara på varg, säger Benny Jonnson, samebyns rovdjursansvarige, till Sveriges Radio/SVT Oddasatt.se. 

Jonsson har fått besked från Naturvårdsverket att det måste bli kalla nätter innan man kan flytta vargen, eftersom värmen annars påverkar vargen mycket. 
Men han är orolig för att vargen då hinnner etablera revir och att vargen i sådant fall återvänder även om den skulle flyttas.
Benny Jonsson säger till Sveriges Radio/SVT Oddasatt.se att de vill att vargen ska skjutas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser