Oro för varg i Grängesberg

Grängesberg(JJ) Oron växer bland boende i Grängesberg - orsaken är vargobserverationer i Björkås, Grängesberg. Länsstyrelsen arbetar just nu med att försöka kartlägga hur vargen eller vargarna rör sig i området.

Flera gånger har vargs sett i närheten av ett elljusspår. Dessutom har observationer gjorts en dryg kilometer från Björkås skolan, länsstyrelsens fältperosnal har hittat spår som bekräftar att varg varit där.
Länsstyrelsen har varit i kontakt med skolans ledning och personal och länsstyrelsen bedömer att skolan i nuläget inte behöver vidta några åtgärder.  

Dessutom har rapportera kommit in om ett större antal försvunna katter.
Länsstyrelsen har lämnat in spillning till Viltskadecenter för analys. Analysen visar dock inte spillningens innehåll utan enbart den aktuella vargens DNA och släktskap.

Man har konstaterat att det rör sig om en ung vargtik från ett revir strax norr om Grängesberg. Spår- och synobservationer kan tyda på att det, utöver tiken, finns ytterligare en varg i området. 

Länsstyrelsen försöker nu ta reda på varför en eller flera vargar uppehåller sig i området. Man kartlägger även hur vargen eller vargarna rör sig och om det finns något som kan locka dit dem, exempelvis kadaver. 
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande. 

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser