Oro för varg i Grängesberg

Grängesberg(JJ) Oron växer bland boende i Grängesberg - orsaken är vargobserverationer i Björkås, Grängesberg. Länsstyrelsen arbetar just nu med att försöka kartlägga hur vargen eller vargarna rör sig i området.

Flera gånger har vargs sett i närheten av ett elljusspår. Dessutom har observationer gjorts en dryg kilometer från Björkås skolan, länsstyrelsens fältperosnal har hittat spår som bekräftar att varg varit där.
Länsstyrelsen har varit i kontakt med skolans ledning och personal och länsstyrelsen bedömer att skolan i nuläget inte behöver vidta några åtgärder.  

Dessutom har rapportera kommit in om ett större antal försvunna katter.
Länsstyrelsen har lämnat in spillning till Viltskadecenter för analys. Analysen visar dock inte spillningens innehåll utan enbart den aktuella vargens DNA och släktskap.

Man har konstaterat att det rör sig om en ung vargtik från ett revir strax norr om Grängesberg. Spår- och synobservationer kan tyda på att det, utöver tiken, finns ytterligare en varg i området. 

Länsstyrelsen försöker nu ta reda på varför en eller flera vargar uppehåller sig i området. Man kartlägger även hur vargen eller vargarna rör sig och om det finns något som kan locka dit dem, exempelvis kadaver. 
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande. 

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser