Oro för dyrare älgjakt

LULEÅ(JJ). Det finns en oro bland flera jägare att den antagna propositionen om ny älgförvaltning kan bli en dyrbar historia. - Det handlar mest om en formalisering av det system som vi redan använder. Jag är mest bekymrad över var kostnaderna hamnar. Det är egentligen inte utrett, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten, till Norrländska Socialdemokraten.

I det nya  systemet ska jägare och markägare bestämma avskjutningen gemensamt. Sunddgren säger till Norrländska Socialdemokraten att det egentligen är så det fungerar redan i dag, men att det nu blir mer administration och dessutom ska de lokala grupperna, med jägare och markägare, nu arvoderas. 
Han befarar att detta kommer att leda till en höjning av fällavgifterna.

Tanken är dock att det nya systemet ska skapa enklare regler för älgjakten i de mindre licensområden som finns nu.
Nästa år kommer indelningen i älgskötselområden att göras. År 2012 ska det nya systemet vara igång.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser