Oro för björn på Alnö

ALNÖ(JJ). Alnöborna är oroliga för björn och i går hade de möjlighet att träffa länsstyrelsens rovdjursförvaltning. – Det var inga skällfrågor och gick lugnt och sansat till, säger initiativtagaren Kjell Jakobsson, som själv bor på Alnön, till Sundsvalls Tidning.

Under tisdagen samlades omkring 80 personer i Vibackeskolan för att ta del av informationen från länsstyrelsens rovdjursförvaltning. Besökarna hade även möjlighet att ställa frågor.
– Det har varit mycket snack om det här bland folk och jag har haft idén till det här länge, säger Kjell Jakobsson.

Personal från länsstyrelsen informerade om jakt och de lagar och regler och som gäller de svenska rovdjuren. Även Roger Melander, polisens ansvarige för jaktfrågor, fanns på plats för att ge information. 

Under förra året fälldes en björn på Alnön utanför Sundsvall, men de som bor där är oroliga för att det finns många fler björnar. Och det var tydligt att besökarna var oroade och frustrerade över björnförekomsten.
 
En besökare menade att rovdjuren skyddas av många paragrafer, medan människorna har dåligt skydd. 
– Björnar som förlorar rädslan och respekten för människor måste vi få bort, förklarade rovdjursansvarige Gunnar Ledström på länsstyrelsen.
– Men vi kan inte bara åka ut och jaga björn på Alnö, det måste hända något i så fall, förklarade Karin Saltin som arbetar på länsstyrelsen. 

På länsstyrelsen menar man att det inte är möjligt att göra någon inventering av hur många björnar det finns på ön. 
– Det är inte möjligt ekonomiskt, men det viktiga är att vi får uppgifter om att någon har sett en björn eller spår direkt. Då kan vi mäta dem och separera individerna från varandra, säger Gunnar Ledström.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser