Oro för björn på Alnö

ALNÖ(JJ). Alnöborna är oroliga för björn och i går hade de möjlighet att träffa länsstyrelsens rovdjursförvaltning. – Det var inga skällfrågor och gick lugnt och sansat till, säger initiativtagaren Kjell Jakobsson, som själv bor på Alnön, till Sundsvalls Tidning.

Under tisdagen samlades omkring 80 personer i Vibackeskolan för att ta del av informationen från länsstyrelsens rovdjursförvaltning. Besökarna hade även möjlighet att ställa frågor.
– Det har varit mycket snack om det här bland folk och jag har haft idén till det här länge, säger Kjell Jakobsson.

Personal från länsstyrelsen informerade om jakt och de lagar och regler och som gäller de svenska rovdjuren. Även Roger Melander, polisens ansvarige för jaktfrågor, fanns på plats för att ge information. 

Under förra året fälldes en björn på Alnön utanför Sundsvall, men de som bor där är oroliga för att det finns många fler björnar. Och det var tydligt att besökarna var oroade och frustrerade över björnförekomsten.
 
En besökare menade att rovdjuren skyddas av många paragrafer, medan människorna har dåligt skydd. 
– Björnar som förlorar rädslan och respekten för människor måste vi få bort, förklarade rovdjursansvarige Gunnar Ledström på länsstyrelsen.
– Men vi kan inte bara åka ut och jaga björn på Alnö, det måste hända något i så fall, förklarade Karin Saltin som arbetar på länsstyrelsen. 

På länsstyrelsen menar man att det inte är möjligt att göra någon inventering av hur många björnar det finns på ön. 
– Det är inte möjligt ekonomiskt, men det viktiga är att vi får uppgifter om att någon har sett en björn eller spår direkt. Då kan vi mäta dem och separera individerna från varandra, säger Gunnar Ledström.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser