Ornitologer befarar sabotage mot ägg från kungsörnspar

HALLAND(JJ). Halmstads ornitologer befarar att någon eller några personer medvetet kan ha förstört äggen för ett kungsörnspar. För en tid sedan upptäckte ornitologer att ett bo, som man haft uppsikt på under en tid, var tömt på ägg. På marken påträffades rester från ett ägg som var krossat.

– Boet finns kvar där, men något har gjort att örnarna avbröt häckningen sent. Det kan finnas en naturlig orsak till det men det finns starka skäl för att det finns en form av sabotage, säger Anders Wirdheim, ordförande i Halmstadornitologerna, till Lokaltidningen.

Ornitologföreningen pekar på att det finns en motvilja mot kungsörnen och att detta kan vara en möjlig anledning till ett eventuellt sabotage. En annan förklaring kan vara att det handlar om äggsamlare. 
Det finns bara två häckande kungsörnspar i Halland.
Det här rapporterar Lokaltidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser