Ornitologer befarar sabotage mot ägg från kungsörnspar

HALLAND(JJ). Halmstads ornitologer befarar att någon eller några personer medvetet kan ha förstört äggen för ett kungsörnspar. För en tid sedan upptäckte ornitologer att ett bo, som man haft uppsikt på under en tid, var tömt på ägg. På marken påträffades rester från ett ägg som var krossat.

– Boet finns kvar där, men något har gjort att örnarna avbröt häckningen sent. Det kan finnas en naturlig orsak till det men det finns starka skäl för att det finns en form av sabotage, säger Anders Wirdheim, ordförande i Halmstadornitologerna, till Lokaltidningen.

Ornitologföreningen pekar på att det finns en motvilja mot kungsörnen och att detta kan vara en möjlig anledning till ett eventuellt sabotage. En annan förklaring kan vara att det handlar om äggsamlare. 
Det finns bara två häckande kungsörnspar i Halland.
Det här rapporterar Lokaltidningen.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser