Örnar tog 17 lammungar på Gotland

Gotland (JJ) Lammbonden Maud Fyrenius har själv sett örn ta lammungar. Och att inga lamm togs av örnar på ön 2014 som LRF:s styrelse hävdar, det stämmer inte. Istället konstaterades 17 örndödade lammungar.

Idag behandlar LRF:s förbundsstämma en motion om skyddsjakt på örn. LRF:s styrelse har sagt nej, och pekar på statistik från viltskadefonden där inte ett enda fall av örntagna lammungar rapporterades från Gotland i fjol.

Men den statistiken stämmer alltså inte. Och lammbonden Maud Fyrenius vid Nors i Hall har själv varit vittne till hur örnen tagit lammungar.

– Vi har suttit och sett när örnen går ner och slår ett lamm, säger hon.

– Vi har ingen lust att föda upp lamm för att mata örn. Om vi ska ha så mycket örn, kanske man ska ordna foderplatser åt dem, säger Maud Fyrenius, till P4 Gotland.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser