Orättvist regelverk drabbar säljägare

Karlshamn (JJ) Statens fastighetsverk har olika jaktkort för jakt vid kronoholmar beroende på var i Sveriges kustband man befinner sig. Något som slår mot dem som skyddsjagar säl.

Glenn Fridh, yrkesfiskare i Karlshamn tycker det är fel att han ska behöva betala för att skydda sina redskap. Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Runt Sveriges kustlinje administrerar Statens fastighetsverk jakträtten och säljer jaktkort för de som är intresserade av att jaga på statens mark, före detta kronoholmar. Detta har myndigheten gjort i åtskilliga år. Problemet är bara att det är olika regler beroende på var i landet dessa kronoholmar ligger.

Förra året när Naturvårdsverket lättade på säljaktsreglerna slopades tillfälligt fastighetsverkets regler och jägare kunde röra sig fritt över fastighetsgränserna. När det senaste beslutet från Naturvårdsverket nyligen kom hade skyddsjaktreglerna på nytt skärpts och fastighetsverket gick därför tillbaka till sitt gamla regelsystem.

Annika Söderberg, som ansvarar för frågan på Statens fastighetsverket vet inte varför de har ett system där det på vissa håll är fritt fram att jaga säl på ordinarie jaktkort och på andra håll krävs ytterligare ett säljaktkort.

– Vi har aldrig tidigare haft några problem med dessa regler men i år har det kommit in en mängd synpunkter, säger hon.

Enligt Annika Söderberg har nu myndigheten diskuterat frågan och planerar att göra förändringar.

– Vi har inte tagit några beslut. Men planerar att skapa ett gemensamt regelverk för alla områden, med utgångspunkt hur det ser ut i Gävleborg och Västerbotten, säger hon.

För en Glenn Fridh yrkesfiskare i Karlshamn, Blekinge blir skyddsjakten på säl och skarv en kostsam affär. Han behöver först lösa länsstyrelsens jaktkort för jakt på allmänt vatten. I tillägg behöver han lösa ett skarvjaktkort samt ett säljaktskort. Den totala summan är 3 850 kronor.

Säl- och skarvjaktkortet är giltiga i tre år men eftersom Naturvårdsverket ändrar sina regler finns det en osäkerhet kring framtiden.

– Det är provocerade att jag ska behöva betala för att skydda min egendom. Hade det rört sig om licensjakt hade det varit en sak, men nu gör regelverket att det blir extremt svårjagat, orättvist och dessutom kostsamt rent ekonomiskt, säger han.

Med nuvarande regler tror Glenn Fridh att det kommer bli svårt att fälla hela tilldelningen på 45 sälar i Blekinge.

Här kan du se vilka jaktkort som krävs där du bor>>

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser