Orädd räv ska skjutas

Bälinge (JJ) En räv terroriserar både folk och katter i Bälingetrakten. Nu har kommunen beslutat att räven ska skjutas.

En orädd räv sägs terrorisera folk och katter i Bälinge. Nu har kommunen beslutat att räven ska skjutas. Arkivbild Foto: iStock

På några månader har räven enligt flera anmälare tagit minst fem katter och kommit allt för nära både boende och skolbarn. Nu har kommunen beslutat om skyddsjakt på den fräcka räven.

Räven har varit vid Bälinge skola flera gånger, där den observerats av skolans morgontidiga personal. – Jag har sett den flera gånger, i ett par månader. Ofta finns den på skolgården när jag kommer till jobbet vid 06-tiden, säger Gudrun Hjorth som arbetar på skolan. Räven sägs ha tagit katter och upplevs som närgången.

Men Olof Liberg, docent i viltbiologi, förhåller sig skeptisk till Bälingerävens eskapader.

– Visst kan rävar ta katter, men det behöver inte betyda att det är räven som är problemet här, säger han. Men han håller med om att det faktum att räven ofta observerats i omedelbar närhet till människor är ett tecken på att just den här individen inte är som alla andra.

– Men rävar utgör inget hot mot människor. De blir allt vanligare i stadsmiljö. Väl där lär sig rävar att folk inte är farliga och då blir den förstås mer orädd, säger Olof Liberg, till Uppsala Nya Tidning

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser