Öppnar viltslakteri i Mossebo

Mossebo (JJ) Mossebo Gårdsbutik öppnar ett viltslakteri. Den nya vilthanteringsanläggningen är på totalt 200 kvadratmeter och kan tillgodose slaktbehovet för traktens jägare. Förutom lantbruket driver Jörgen Rolf hundpensionat, butik och rökeri på gården i Mossebo bredvid E 22. Nu utökar han verksamheten ännu mera och startar upp ett eget slakteri.

–  Vi har ju ett stort problem med den kraftigt ökande vildsvinsstammen i Sverige och för att få sälja köttet från de vildsvin som fälls vidare måste det hanteras av en vilthanteringsanläggning, säger Jörgen Rolf.

– Det finns inte så många andra anläggningar att välja på i närheten och att bygga det här känns som en naturlig utveckling av den verksamhet som vi redan har på gården, säger Jörgen.

Upp till 200 ton viltkött per år hoppas Jörgen Rolf kunna ta hand om när anläggningen är helt färdigbyggd i februari och tanken är att en del av det kött som slaktas i vilthanteringsanläggningen även ska kunna säljas i Mossebos gårdsbutik. Bygget har kostat drygt en miljon kronor, skriver Norrköpings Tidningar. 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser