Öppna rågångarna för rovdjursjägarna!

Holger Nilsson, ChefredaktörSverige har aldrig haft så stora rovdjursstammar som nu. Det har också inneburit att i många områden är tryck­et på bytesdjur så högt att jakt på matvilt inte är möjlig.Det har i sin tur fått många jägare att byta inriktning och jakten på rovdjur, eller som vi ofta säger, på predatorer ökar år från år. Främst är det den unga generationen jägare som specialiserar sig på predatorjakt.

Ska det över huvud taget finnas till exempel rådjur i de värst utsatta rovdjurslänen måste predatorjakten vara intensiv.Vi ser inte minst i den 10-årsjubilerande Rovdjurskampanjen som Jaktjournalen arrangerar att intresset ökar för varje år. En vik­tig erfarenhet från mängder av predatorjägare är att man kan se resultatet av denna jakt först efter ett par år.

Samverkan
Vi kan också konstatera att en ny typ av hundar blir allt vanligare. Korsningshundar mellan spetsar och stövare är inte ovanliga, plotthundarna vinner mark och de gör ofta bra jobb vid lo- och björnjakt.
Men även de nordiska stövarraserna är in­tressanta, i alla fall de linjer som visar rov­djursintresse.
Predatorjakten har också det positiva att samverkan mellan jaktlag och markägare är betydligt enklare att få till stånd. Vid klöv­vilts­jakt är gränserna ofta strikta och fastslagna med millimeterprecision.

Öppna gränserna
Vi jägare kan fortsätta att utveckla predatorjakten, främst tänker jag på att införa rovdjurskort som gäller i hela viltvårdsområden. Det finns garan­terat duktiga fångstmän och rävjägare i varje område. Tillsätt en kommitté, ordna kurser och fånga upp alla unga jägare och se till att de får möjligheter att utveckla sin jaktiver.
Årets viltvårdare borde vara den finaste utmärkelsen varje jägare kan få i sitt eget viltvårdsområde.
På sidorna 88–91 kan du inspireras av finalen i JJ:s rovdjurskampanj. Fantastiska viltvårdare som gjort stor nytta.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser