Oplomberad älg var inget jaktbrott

Kiruna (JJ) Trots att polisen hittade en oplomberad älg vid en kontroll av jägare i Kirunafjällen avskriver åklagaren en man från brottsmisstankar.

En grovt slaktad älg hittades utan plombering – den unika plasttagg som jägare i Norrbotten är skyldiga att fästa runt varje fälld älg. Mannen misstänktes därför för jaktbrott. Men kammaråklagare Rickard Finnberg har beslutat att lägga ned brottsmisstankarna. Mannen har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger han till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för samma typ av jaktbrott i Kiruna. Länsstyrelsens förhoppning var att något av fallen skulle tas till domstol.

Frågan är alltjämt om det är brottsligt att inte plombera älgar. Polisen och länsstyrelsen är av den åsikten, men en domstol har ännu inte prövat frågan. En friande eller fällande dom blir därför juridiskt vägledande, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser