Oplomberad älg var inget jaktbrott

Kiruna (JJ) Trots att polisen hittade en oplomberad älg vid en kontroll av jägare i Kirunafjällen avskriver åklagaren en man från brottsmisstankar.

En grovt slaktad älg hittades utan plombering – den unika plasttagg som jägare i Norrbotten är skyldiga att fästa runt varje fälld älg. Mannen misstänktes därför för jaktbrott. Men kammaråklagare Rickard Finnberg har beslutat att lägga ned brottsmisstankarna. Mannen har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger han till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för samma typ av jaktbrott i Kiruna. Länsstyrelsens förhoppning var att något av fallen skulle tas till domstol.

Frågan är alltjämt om det är brottsligt att inte plombera älgar. Polisen och länsstyrelsen är av den åsikten, men en domstol har ännu inte prövat frågan. En friande eller fällande dom blir därför juridiskt vägledande, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser