Oplomberad älg var inget jaktbrott

Kiruna (JJ) Trots att polisen hittade en oplomberad älg vid en kontroll av jägare i Kirunafjällen avskriver åklagaren en man från brottsmisstankar.

En grovt slaktad älg hittades utan plombering – den unika plasttagg som jägare i Norrbotten är skyldiga att fästa runt varje fälld älg. Mannen misstänktes därför för jaktbrott. Men kammaråklagare Rickard Finnberg har beslutat att lägga ned brottsmisstankarna. Mannen har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger han till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för samma typ av jaktbrott i Kiruna. Länsstyrelsens förhoppning var att något av fallen skulle tas till domstol.

Frågan är alltjämt om det är brottsligt att inte plombera älgar. Polisen och länsstyrelsen är av den åsikten, men en domstol har ännu inte prövat frågan. En friande eller fällande dom blir därför juridiskt vägledande, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser