Oplomberad älg var inget jaktbrott

Kiruna (JJ) Trots att polisen hittade en oplomberad älg vid en kontroll av jägare i Kirunafjällen avskriver åklagaren en man från brottsmisstankar.

En grovt slaktad älg hittades utan plombering – den unika plasttagg som jägare i Norrbotten är skyldiga att fästa runt varje fälld älg. Mannen misstänktes därför för jaktbrott. Men kammaråklagare Rickard Finnberg har beslutat att lägga ned brottsmisstankarna. Mannen har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger han till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för samma typ av jaktbrott i Kiruna. Länsstyrelsens förhoppning var att något av fallen skulle tas till domstol.

Frågan är alltjämt om det är brottsligt att inte plombera älgar. Polisen och länsstyrelsen är av den åsikten, men en domstol har ännu inte prövat frågan. En friande eller fällande dom blir därför juridiskt vägledande, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser