Ont om bra platser i Värmland för utsättning av varg

VÄRMLAND(JJ). Lars Furuholm, rovdjursexpert på länsstyrelsen, säger till Värmlands Folkblad att det är mycket svårt att hitta två lämpliga platser där man kan sätta ut vargvalpar eller vuxna vargar från något annat land.

Viltförvaltningsdelegationen ska ge förslag till Naturvårdsverket om två lämpliga platser. Den 9 februari ska delegationen träffas för att försöka komma fram till ett svar.
 
Problemet med valpalternativet är att det måste finnas ett revir med en hane och en sändarförsedd hona. 
Men någotsådant revir finns inte i Värmland; i själva verket finns det troligen bara två i hela Sverige, Hågnareviret i Hälsingland och Rialareviret norr om Stockholm. Alternativet skulle då vara att sätta sändare på någon ny vargtik, men det är inte så lätt att göra så att verket snabbt kan få in något förslag från oss. Och utsättningen måste göras senast i maj, säger Lars Furuholm, till Värmlands Folkblad.

Furuholm vet inte heller vad man ska svara när gäller utsättning av vuxna vargar, detta då en varg kan vandra in i Norge oavsett var i Värmland den placeras ut.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser