Ont om bra platser i Värmland för utsättning av varg

VÄRMLAND(JJ). Lars Furuholm, rovdjursexpert på länsstyrelsen, säger till Värmlands Folkblad att det är mycket svårt att hitta två lämpliga platser där man kan sätta ut vargvalpar eller vuxna vargar från något annat land.

Viltförvaltningsdelegationen ska ge förslag till Naturvårdsverket om två lämpliga platser. Den 9 februari ska delegationen träffas för att försöka komma fram till ett svar.
 
Problemet med valpalternativet är att det måste finnas ett revir med en hane och en sändarförsedd hona. 
Men någotsådant revir finns inte i Värmland; i själva verket finns det troligen bara två i hela Sverige, Hågnareviret i Hälsingland och Rialareviret norr om Stockholm. Alternativet skulle då vara att sätta sändare på någon ny vargtik, men det är inte så lätt att göra så att verket snabbt kan få in något förslag från oss. Och utsättningen måste göras senast i maj, säger Lars Furuholm, till Värmlands Folkblad.

Furuholm vet inte heller vad man ska svara när gäller utsättning av vuxna vargar, detta då en varg kan vandra in i Norge oavsett var i Värmland den placeras ut.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser