Onlinetjänst förkortar licensväntetid

Stockholm JJ) Ett nytt system för jägarregistret med en modern onlinetjänst för jaktkort och jägarexamen har tagits fram. Målsättningen med systemet är att det bland annat ska underlätta och effektivisera vapenlicensansökans handläggningstider.

─ Med det modernare systemet kan polisen snabbare få information om en person har jägarexamen och snabba på handläggningstiden för vapenärenden. Naturvårdsverket och polisen är överens om att det är viktigt att förbättra servicen för jägarna, berättar Daniel Bladh, projektledare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Betalning av jaktkort har också blivit enklare med nya jägarregistret. Man betalar med bankkort eller genom en direktbetalning i internetbank på Naturvårdsverkets webbplats. Jaktkortet kommer som en pdf-fil direkt efter betalningen. Det är sedan enkelt att mejla, skriva ut eller spara jaktkortet i mobilen.

─ Nu slipper man vänta två-tre veckor innan jaktkortet kommer med posten, man får det direkt som en pdf-fil. Det är bra både för jägare som glömt betala i god tid innan jakten och för dem vill ha jaktkortet tillgängligt elektroniskt. Vi minskar även vår direkta miljöpåverkan med minskade pappersutskick, säger Daniel Bladh.

För den som inte har tillgång till dator kommer det gå att betala jaktkortet på vanligt vis även framöver meddelar Naturvårdsverket.

Bakom det nya systemet står Naturvårdsverket, de båda jägarförbunden och Rikspolisstyrelsen.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser