Onlinetjänst förkortar licensväntetid

Stockholm JJ) Ett nytt system för jägarregistret med en modern onlinetjänst för jaktkort och jägarexamen har tagits fram. Målsättningen med systemet är att det bland annat ska underlätta och effektivisera vapenlicensansökans handläggningstider.

─ Med det modernare systemet kan polisen snabbare få information om en person har jägarexamen och snabba på handläggningstiden för vapenärenden. Naturvårdsverket och polisen är överens om att det är viktigt att förbättra servicen för jägarna, berättar Daniel Bladh, projektledare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Betalning av jaktkort har också blivit enklare med nya jägarregistret. Man betalar med bankkort eller genom en direktbetalning i internetbank på Naturvårdsverkets webbplats. Jaktkortet kommer som en pdf-fil direkt efter betalningen. Det är sedan enkelt att mejla, skriva ut eller spara jaktkortet i mobilen.

─ Nu slipper man vänta två-tre veckor innan jaktkortet kommer med posten, man får det direkt som en pdf-fil. Det är bra både för jägare som glömt betala i god tid innan jakten och för dem vill ha jaktkortet tillgängligt elektroniskt. Vi minskar även vår direkta miljöpåverkan med minskade pappersutskick, säger Daniel Bladh.

För den som inte har tillgång till dator kommer det gå att betala jaktkortet på vanligt vis även framöver meddelar Naturvårdsverket.

Bakom det nya systemet står Naturvårdsverket, de båda jägarförbunden och Rikspolisstyrelsen.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser