Omkring 30 vargar i Gävleborgs län

Gävleborgs län(JJ) Under vintern 2013/2014 fanns det omkring 30 vargar i Gävleborgs län. Det visar inventeringsresultaten som länsstyrelsen fått fram.

Både lodjur, varg och kungsörn har inventerats 2013/2014. Länsstyrelsen har också gjort en bedömning av förekomsten när det gäller björn och järv.

Under vintern 2013/2014 berördes länet av åtta vargrevir. I tre av reviren konstaterades det att valpar fötts under våren 2013.
Totalt 15 familjegrupper av lodjur kvalitetssäkrades vid inventeringen. Lodjursstammen i länet uppskattas till cirka 83 djur.

Det har inte gjorts någon inventering av björn utan länsstyrelsen bedömer björnstammens storlek utifrån den spillningsinventering som gjordes år 2012. Då uppskattades björnstammen till cirka 380 djur och bedömningen är att det finns ungefär lika många djur nu.

De spår av järv som noterats visar att de finns främst i länets nordliga och nordvästra delar.
Inventeringen av kungsörn år 2013 visade på 21 revir och uppskattningsvis finns det 50-60 kungsörnar i länet.
Det här meddelar länsstyrelsen i Gävleborgs län på sin hemsida.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser