Omfattande betesskador i Gävleborgs län

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Enligt skogsstyrelsens senaste inventering så har älgen orsakat omfattande betesskador på skogarna i länet.

Det är omfattande skador i bland annat området kring Ljusdal. Markägaren Arne Sjögren upptäckte betesskadorna under våren.
– Synintrycket då var starkt, man ser att det som var ett mycket lovande hygge är till 30-50 procent nerbetat, det är trist, säger Arne Sjögren till Sverigs Radio P4 Gävleborg.

Enligt skogsstyrelsen så är en anledning till de omfattande skadorna de stränga vintrar som gör att älgar ofta blir kvar på ett ställe under en längre tid.
Flera markägare vill nu att det ska skjutas fler älgar.

Per Mellström, styrelsemedlem i Jägareförbundet Gävleborg, säger till Sveriges Radio P4 Gävleborg att det blir en utmaning att hitta en bra nivå på älgbeståndet i den nya älgförvaltningen
Han pekar också på att det varit en väldigt kall vinter och att detta är en fråga som man måste ha en långsiktig syn på.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser