Omfattande betesskador i Gävleborgs län

GÄVLEBORGS LÄN(JJ). Enligt skogsstyrelsens senaste inventering så har älgen orsakat omfattande betesskador på skogarna i länet.

Det är omfattande skador i bland annat området kring Ljusdal. Markägaren Arne Sjögren upptäckte betesskadorna under våren.
– Synintrycket då var starkt, man ser att det som var ett mycket lovande hygge är till 30-50 procent nerbetat, det är trist, säger Arne Sjögren till Sverigs Radio P4 Gävleborg.

Enligt skogsstyrelsen så är en anledning till de omfattande skadorna de stränga vintrar som gör att älgar ofta blir kvar på ett ställe under en längre tid.
Flera markägare vill nu att det ska skjutas fler älgar.

Per Mellström, styrelsemedlem i Jägareförbundet Gävleborg, säger till Sveriges Radio P4 Gävleborg att det blir en utmaning att hitta en bra nivå på älgbeståndet i den nya älgförvaltningen
Han pekar också på att det varit en väldigt kall vinter och att detta är en fråga som man måste ha en långsiktig syn på.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser