Olof Liberg tror att det var valpar från Rialareviret

STOCKHOLM(JJ). Vargforskaren Olof Liberg tror att det kan vara två valpar från Rialareviret som var inblandade i händelsen norr om Stockholm, detta tror han eftersom valpar är mer oskygga. - Det är en typisk incident med en hund inblandad och där hunden var i fokus för intresset, säger Olof Liberg till Jaktjournalen.

Liberg menar att det bästa sättet att göra djur, däribland vargar, oskygga är att jaga dem. Och han menar att licensjakten på varg är det mest skrämmande för vargarna då det är en organiserad jakt. Skyddsjakten verkar inte lika avskräckande.
– Stora rovdjur måste för eller senare jagas annars blir de oskygga. De lär sig annars att människor är ofarliga, säger Liberg.

Enligt Liberg finns det 5-6 vargar i Rialareviret. Det handlar om föräldrarparet och fyra valpar som märktes i våras. Han säger att det nu är 3-4 valpar kvar i reviret.
Om det kommer in en eventuell skyddsjaktsansökan på varg i det aktuella reviret så menar han att det inte blir helt okomplicerat att fatta ett beslut i ärendet, detta på grund av att det finns en genetiskt viktig varg i reviret. 
– Fadern i familjen är son till en invandrad varg.

Hans råd till hundägare är att hålla hunden kopplad. Och om en varg skulle gå till attack så har han flera råd:
– Man bör vråla till ordentligt, hoppa och vifta. Man kan också kasta sten mot dem.

Text: Göran Persson

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser