Olaglig örnjakt utreds

Saxån (JJ) En kungsörn hittades snarad vid en åtel i Saxån vid Borgafjäll. Nu utreder Polisen illegal rovdjursjakt värnar till allmänheten om tips.

Det var i slutet av mars en person upptäckte den snarade kungsörnen som fortfarande var i livet. Personen kunde ta loss örnen från fällanordningen som inte var i sämre skick än att den kunde ta till vingarna och flyga därifrån. En anmälan om illegal rovdjursjakt gjordes till Polisen.

En åtelkamera som registrerades av anmälaren vid platsen hade hunnit tas bort innan Polisen kom dit och undersökte brottsplatsen. Polisen tror att en åtel arrangerats med avsikt att fånga örnen.

– Det måste det vara eftersom man också har lagt dit delar av en död ren för att locka djuret. Det är klart att det finns kanske andra djur man har velat komma åt. Men det är i alla fall illegal jakt. Förmodligen hade man inte tillstånd att ha åtelkamera där heller, säger kriminalinspektör Lennart Häggbom på Umeåpolisen till Folkbladet.

Fällanordningen är enligt Polisen ett ambitiöst verk. En inhägnad har byggts dit djuret lockats in. Där inne har själva åteln funnits samt en snara.

I dagsläget finns ingen misstänkt och Polisen tar tacksamt in alla tips de kan få.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser