Olaglig örnjakt utreds

Saxån (JJ) En kungsörn hittades snarad vid en åtel i Saxån vid Borgafjäll. Nu utreder Polisen illegal rovdjursjakt värnar till allmänheten om tips.

Det var i slutet av mars en person upptäckte den snarade kungsörnen som fortfarande var i livet. Personen kunde ta loss örnen från fällanordningen som inte var i sämre skick än att den kunde ta till vingarna och flyga därifrån. En anmälan om illegal rovdjursjakt gjordes till Polisen.

En åtelkamera som registrerades av anmälaren vid platsen hade hunnit tas bort innan Polisen kom dit och undersökte brottsplatsen. Polisen tror att en åtel arrangerats med avsikt att fånga örnen.

– Det måste det vara eftersom man också har lagt dit delar av en död ren för att locka djuret. Det är klart att det finns kanske andra djur man har velat komma åt. Men det är i alla fall illegal jakt. Förmodligen hade man inte tillstånd att ha åtelkamera där heller, säger kriminalinspektör Lennart Häggbom på Umeåpolisen till Folkbladet.

Fällanordningen är enligt Polisen ett ambitiöst verk. En inhägnad har byggts dit djuret lockats in. Där inne har själva åteln funnits samt en snara.

I dagsläget finns ingen misstänkt och Polisen tar tacksamt in alla tips de kan få.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser