Ökningen av vildsvin har stannat av i Örebro län

ÖREBRO LÄN(J). Ökningen av vildsvin i Örebro län har stannat av. Men på länsstyrelsen ser man dock inte att antalet vildsvin minskar i länet. - Vi får varken in fler eller färre klagomål från bönder och markägare där vildsvin varit framme och orsakat skadegörelse, säger Johanna Wikland Månsson, ansvarig för viltskador på grödor och skog vid Länsstyrelsen i Örebro Län, till Sveriges Radio P4 Örebro.

Svenska Jägareförbundet uppskattar att vildsvinsstammen i länet uppgår till cirka 5 000 djur.
Till grund för beräkningen av stammens storlek ligger rapporterna från skjutna vildsvin från förbundet, samt rapporter från viltolýckor med vildsvin.

Jonas Kindberg, viltövervakningsansvarig vid Svenska Jägareförbundet,säger  till Sveriges Radio P4 Örebro att man ser en minskning i antalet skjutna vildsvin över hela landet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser