Öknaskolan vann SM i jakt

Osby (JJ) Det går tydligen att tävla i jakt, i alla fall om man är elev på ett naturbruksgymnasium med viltvård på schemat. Under två dagar tävlade tio naturbruksgymnasier mot varandra och i går eftermiddag stod Öknaskolan som segrare, både i lag och i den individuella tävlingen.
Arvid Norström och Jim Forsberg från Öknaskolan glädjs åt framgångarna.

I år gick SM i jakt av stapeln på Osby Naturbruksgymnasium. De två tävlingsdagarna bestodav flera olika grenar som bland annat viltvård, artkunskap, juridik och skytte. I år deltog tio av landets naturbruksgymnasium med inriktningen Jakt & viltvård i tävlingen.

– Vi tycker det är väldigt roligt att arrangera en sådan tävling för de ungdomar som brinner för den svenska jakten och som kanske kommer att jobba med/för jakten, skogen eller naturen i framtiden säger Louise Gårdefalk jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Bästa skola blev Ökna, tvåa blev Osby naturbruk och tredjeplatsen gick till Kalix naturbruk.

I den individuella tävlingen vann Arvid Norström, Öknaskolan, andraplatsen gick till Jim Forsberg, Öknaskolan och trea blev Alexander Brannebo  från Osby Naturbruksgymnasium.

Tävlingen arrangerades för tredje året i rad av Svenska Jägareförbundet.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser