Ökad vargtilldelning i Lettland

Lettland (JJ) Vinterns vargjakt i Lettland har varit mycket framgångsrik. I mitten av februari hade 239 vargar av de 300 tilldelade fällts. Men jägarna kan trots att de jagar så mycket varg de kan konstatera att stammen växer och övrigt vilt minskar.

 

I Nordvästra Lettland saknas helt älgkalv, hjort och vildsvinskultingar, jägarna menar att jakten är hotad. Skogs- och lantbrukare tycker dock motsatsen och hävdar att klövviltstammarna är för stora.

I fjol fälldes totalt 230 vargar i Lettland av en stam som uppskattas bestå av cirka 700 djur före jakten. Efter föryngring är vargstammen åter i samma numerär och eventuellt större.

Vid årets vargjakt fälldes 200 vargar redan i december, trots snöbrist. Vargen går ofta 3-4 mil under en natt och är svåra att hitta, men ändå fälldes så många vargar. När 200 vargar var fällda tog skogsstyrelsen beslutat att öka tilldelningen med ytterligare 100 vargar.

I Lettland är vargjakten inte kontroversiell på något sätt och även Världsnaturfonden stöder jakten.  Djurhållningen i landet är anpassad till vargförekomsten och tas som regel in under natten från sina beten. Ingen ersättning utgår till djurägarna efter vargattacker.  

Vid en vargjakt i Dundaga, nära Ventspils (150 km ost Gotland) i västra Lettland hade en grupp jägare ringat en vargflock. När vargarna stöttes ur sina legor visade det sig vara nio vargar och jägarna lyckades fälla sju.

Lettiska vargjägare efter en lyckad jaktdag, sju vargar fälldes ur flocken på nio djur. Foto: Privat.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser