Ökad vargtilldelning i Lettland

Lettland (JJ) Vinterns vargjakt i Lettland har varit mycket framgångsrik. I mitten av februari hade 239 vargar av de 300 tilldelade fällts. Men jägarna kan trots att de jagar så mycket varg de kan konstatera att stammen växer och övrigt vilt minskar.

 

I Nordvästra Lettland saknas helt älgkalv, hjort och vildsvinskultingar, jägarna menar att jakten är hotad. Skogs- och lantbrukare tycker dock motsatsen och hävdar att klövviltstammarna är för stora.

I fjol fälldes totalt 230 vargar i Lettland av en stam som uppskattas bestå av cirka 700 djur före jakten. Efter föryngring är vargstammen åter i samma numerär och eventuellt större.

Vid årets vargjakt fälldes 200 vargar redan i december, trots snöbrist. Vargen går ofta 3-4 mil under en natt och är svåra att hitta, men ändå fälldes så många vargar. När 200 vargar var fällda tog skogsstyrelsen beslutat att öka tilldelningen med ytterligare 100 vargar.

I Lettland är vargjakten inte kontroversiell på något sätt och även Världsnaturfonden stöder jakten.  Djurhållningen i landet är anpassad till vargförekomsten och tas som regel in under natten från sina beten. Ingen ersättning utgår till djurägarna efter vargattacker.  

Vid en vargjakt i Dundaga, nära Ventspils (150 km ost Gotland) i västra Lettland hade en grupp jägare ringat en vargflock. När vargarna stöttes ur sina legor visade det sig vara nio vargar och jägarna lyckades fälla sju.

Lettiska vargjägare efter en lyckad jaktdag, sju vargar fälldes ur flocken på nio djur. Foto: Privat.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser