Ökad tillgänglighet för turism i nationalparker

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ändrar bestämmelserna för 16 nationalparker. I arbetet har de varit noga med att förändringarna inte ska påverka naturvärdena i nationalparkerna på ett negativt sätt. I många nationalparker finns det antingen en tillståndsplikt för kommersiella verksamheter eller förbud mot dem. Detta kommer att tas bort den 1 januari 2015.
Lapporten I Abisko tronar upp sig och inbjuder till fjällvandring. Foto: Per Jonson.

Naturvårdsverket bedömer att det idag finns få problem med organiserade grupper i våra nationalparker, oavsett om det är fråga om kommersiella eller icke-kommersiella grupper. Därför tar vi nu bort både förbud och generella krav på tillstånd för kommersiella arrangemang. För de flesta parker kommer det bara behövas tillstånd för idrottstävlingar och idrottsarrangemang.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för ideella organisationer, skolor och naturturismföretag – och inte reglera i onödan, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket. Organiserad naturturism i våra nationalparker leder förhoppningsvis till att nya grupper kommer att upptäcka vår allra finaste natur.

För några nationalparker där Naturvårdsverket anser att det finns ett behov, införs tillståndskrav för vissa typer av organiserade aktiviteter. Det handlar om fjällparkerna där andra aktiviteter är mindre reglerade, till exempel tältning, cykling och ridning. Här kommer man att behöva tillstånd för besök i större grupper och för de arrangörer som återkommer ofta till samma park.

I många nationalparker tas nu en del av de gamla förbuden bort. I fem av nationalparkerna lättas på förbuden och det blir nu möjligt att övernatta antingen på anvisade platser eller var man vill. Här kommer man kunna elda på anvisade platser. Att kunna sova över, få använda sitt friluftskök eller tända en eld förhöjer naturupplevelsen. Där Naturvårdsverket ser att varken naturvärden eller övriga besökare påverkas försvinner förbuden.

De nationalparker som får nya eller ändrade föreskrifter är Abisko, Blå Jungfrun, Dalby Söderskog, Djurö, Färnebofjärden, Garphyttan, Gotska Sandön, Haparanda skärgård, Norra Kvill, Pieljekaise, Stenshuvud, Sonfjället, Tresticklan, Töfsingdalen, Vadvetjåkka och Ängsö.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser