Ökad risk för björnattacker på jägare med hund

Vålådalen(JJ) Risken för att råka ut för en björnattack har ökat för jägare, främst de som har hund. Däremot menar forskarna att risken inte ökat för exempelvis bärplockare.

Björnstammen ökar och det är alltså jägarna som är den utsatta riskgruppen för björnattacker. Detta är preliminära resultat som kommer från det skandinaviska björnprojektet och redovisades vid vargsymposiet i Vålådalen.

Enligt forskarna verkar det som att det är vissa perioder som björnarna är extra känsliga för störningar. En sådan period, samma period som jägarna är ute i skogen, är när björnarna går i ide under hösten.

Forskarna menar att det kan orsakas av förändringar i hjärtrytmen hos björnarna. Detta skulle in sin tur göra att de heller väljer att ta strid med jakthundar, eftersom de inte kan fly lika lätt.
Det här rapporterar SVT Mittnytt.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser