Ökad ersättning för viltskador!

Regeringen höjer anslaget med 10 procent och tryggar ersättningen för viltskador på en högre nivå än vad de varit tidigare.

– Förra året tillsköt regeringen från en nivå av 90 miljoner en extra pott på 20 miljoner som ett engångsbelopp. Nu höjs anslaget med 10 miljoner och läggs på en nivå av 100 miljoner fram till 2012. Det representerar totalt en ökning med 10 miljoner över den här treårsperioden.

– Bakgrunden handlar dels om en ständigt ökande säl- och vildsvinspopulation på sina håll, men också om att våra stora rovdjurspopulationer ligger på en hög nivå och förväntas ligga kvar där, fortsätter Gunilla Tjernberg i ett pressmeddelande. – Det finns en angelägen debatt i vårt län om skador som orsakas av sälarna på fisket, men också av landlevande rovdjur på tamdjur och mark. Med regelbundenhet får vi rapporter om hur tamhundar blir rivna i skogen i mötet med våra stora rovdjur. Idag ligger våra rovdjurstammar på en hög nivå mot hur det varit för bara några år sedan. Regeringen har förstått att anslaget måste ligga kvar på en högre nivå än tidigare, avslutar Gunilla Tjernberg.

4 kommentarer

 • Pengar
  Bättre och bruka pengarna på och skjuta bort rovdjur så blir det billigare i framtiden..

 • Ta från källan
  Varför skall skattebetalarna står för detta? Låt jakträttsinnehavarna betala i stället, det är de som har inkomsterna. Låt även jakträttsinnehavarna betala viltstängsel, viltolyckor och skogsskador orsakade av viltet.

 • Rovdjursförvaltning
  Ja låt källan sköta det där med rovdjuren så ordnar det sig nog.

 • Kurt
  Så du menar att först skall vi betala det spektakel som kallas rovdjursforkning fast vi inte vill ha dom och sedan skall vi ensamma betala det dom ställer till med också??

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser