Ökad älgtilldelning i Västerbotten

Västerbotten (JJ) Ett ökat avskjutningsmål på 18 procent. Det har länsstyrelsen i Västerbotten beslutat när de satt tilldelningen inför höstens älgjakt i länet.

Neddragningen på älgtilldelningen i Västerbotten har enligt länsstyrelsen varit för kraftig. Arkivfoto: Per Jonson

Målsättningen är att 13 724  älgar ska fällas i länets fem älgförvaltningsområden. Det är ungefär 18 procent högre än förra året.

De senaste två åren har tilldelningen i länet varit lägre satt eftersom mycket tytt på att älgstammen minskat.

– Det har visat sig att den neddragna tilldelningen var för kraftig. I vissa delar av länet kan det till och med vara så att älgstammen nu ökar. I andra delar är älgstammen fortfarande oförändrad med fortsatta problem med betesskador. Det ska vi försöka komma tillrätta med under den här planperioden, säger Erik Lindberg, viltförvaltare på Länsstyrelsen Västerbotten.

För att nå målet att fälla 13 724 älgar har det till länets jaktlag, genom licenstilldelningen och avskjutningsmålen i älgskötselområdena, totalt tilldelats 14 573 älgar, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser