Öka jakttrycket – Inte begränsa utfodring

Kungsbacka (JJ) I en ny jaktlagsutredning öppnar utredaren upp för att Länsstyrelserna framöver ska kunna hindra stödutfodring av vilt, något som under vinterhalvåret kan resultera i att många vilda djur svälter ihjäl. Förslaget får mothugg från Svenska Jägareförbundet som i en debattartikel i Svenska Dagbladet menar att viltpopulationer ska regleras via jakt inte genom svält.

Orsaken till förslaget om utfodringsförbud är att bromsa vildsvinsstammens tillväxt och motverka skador på lantbruket. Bo Sköld, generalsekreterare och Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet är dock kritiska till utredningen. De skriver i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet att förslaget riskerar få motsatt effekt.

Vildsvin ska enligt förslag i utredningen endast lockas bort från grödor genom begränsad utfodring i skogen. De två representanterna för Svenska Jägarförbundet frågar sig med anledning av detta hur djur skulle lockas från matfatet på fältet om alternativet i skogen inte innebär tillräckligt mycket mat.

”Men är det möjligt att åstadkomma en avledande effekt utan att samtidigt få en stödjande effekt? Knappast.”

Utredningen lägger fram förslaget att all stödjande utfodring ska vintertid ska förbjudas. Följden blir då att inte bara vildsvin får svårt att finna föda. Även rådjur och dovhjort som kan ha svårt att hitta mat vintertid drabbas och riskerar svälta till döds. Något som de bistra vintrarna 2009, 2010 också vittnade om.

Eftersom Svenska Jägareförbundet anser att svenska viltstammar ska förvaltas genom jakt är utfodring inte ett problem så länge avskjutning anpassas efter viltstammarna storlek.

”Fokus bör därför ligga på att öka jakttrycket, snarare än att begränsa utfodringen. Vi är faktiskt redan på god väg mot att kontrollera vildsvinsstammen och skadorna.”

Daniel Ligné och Bo Sköld skriver avslutningsvis att Regeringens utredning snarare byråkratiserar jakten än förenklar den, vilket inte kommer underlätta vildsvinsjakten.

”Förslagen borde vara inriktade på att förenkla och stimulera till ökad samverkan och jakt. Det behövs med andra ord fler jägare, mer samverkan och ett ökat jakttryck över all yta för att klara av vildsvinsutmaningen. […] Genom ett komplicerat regelverk som kostar mer för samhället och som inte stimulerar eller ger verktyg för att öka jakttrycket får vi i stället mer skador, ökade kostnader och mindre närproducerat viltkött. Det resultatet borde ingen vilja ha.”

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser