Öka jakttrycket – Inte begränsa utfodring

Kungsbacka (JJ) I en ny jaktlagsutredning öppnar utredaren upp för att Länsstyrelserna framöver ska kunna hindra stödutfodring av vilt, något som under vinterhalvåret kan resultera i att många vilda djur svälter ihjäl. Förslaget får mothugg från Svenska Jägareförbundet som i en debattartikel i Svenska Dagbladet menar att viltpopulationer ska regleras via jakt inte genom svält.

Orsaken till förslaget om utfodringsförbud är att bromsa vildsvinsstammens tillväxt och motverka skador på lantbruket. Bo Sköld, generalsekreterare och Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet är dock kritiska till utredningen. De skriver i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet att förslaget riskerar få motsatt effekt.

Vildsvin ska enligt förslag i utredningen endast lockas bort från grödor genom begränsad utfodring i skogen. De två representanterna för Svenska Jägarförbundet frågar sig med anledning av detta hur djur skulle lockas från matfatet på fältet om alternativet i skogen inte innebär tillräckligt mycket mat.

”Men är det möjligt att åstadkomma en avledande effekt utan att samtidigt få en stödjande effekt? Knappast.”

Utredningen lägger fram förslaget att all stödjande utfodring ska vintertid ska förbjudas. Följden blir då att inte bara vildsvin får svårt att finna föda. Även rådjur och dovhjort som kan ha svårt att hitta mat vintertid drabbas och riskerar svälta till döds. Något som de bistra vintrarna 2009, 2010 också vittnade om.

Eftersom Svenska Jägareförbundet anser att svenska viltstammar ska förvaltas genom jakt är utfodring inte ett problem så länge avskjutning anpassas efter viltstammarna storlek.

”Fokus bör därför ligga på att öka jakttrycket, snarare än att begränsa utfodringen. Vi är faktiskt redan på god väg mot att kontrollera vildsvinsstammen och skadorna.”

Daniel Ligné och Bo Sköld skriver avslutningsvis att Regeringens utredning snarare byråkratiserar jakten än förenklar den, vilket inte kommer underlätta vildsvinsjakten.

”Förslagen borde vara inriktade på att förenkla och stimulera till ökad samverkan och jakt. Det behövs med andra ord fler jägare, mer samverkan och ett ökat jakttryck över all yta för att klara av vildsvinsutmaningen. […] Genom ett komplicerat regelverk som kostar mer för samhället och som inte stimulerar eller ger verktyg för att öka jakttrycket får vi i stället mer skador, ökade kostnader och mindre närproducerat viltkött. Det resultatet borde ingen vilja ha.”

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser