Oförändrad björntilldelning i Jämtland

Östersund (JJ) Totalt 60 björnar får fällas under höstens licensjakt på björn i Jämtland. Det är lika många som i fjol.

Områdeskarta Jämtlands län. Illustration: Länsstyrelsen.

Tidigare i vår flaggade en politiker i Strömsund om att björntilldelningen kunde komma att höjas men så blir inte fallet. Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat att totalt 60 björnar får fällas i länet.

– Vi har bara gjort några småjusteringar där gränsdragningar mellan områdena varit oklara. Sen är tilldelningen i de fjällnära området med rennäring något större än i fjol, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på naturvårdsenheten.

Under våren har totalt 17 björnar fällts under skyddsjakt, var av en varit en så kallad paragraf 28, alltså skyddsjakt på eget initiativ. Mikael Wallén menar att det stora antalet fällda björnar beror på att våren varit lång och snörik. En vanlig vår skjuts mellan fem och sju björnar. 2012 när det också var mycket snö långt fram på säsongen sköts 22 björnar på skyddsjakt.

Tilldelning

Område 1:

söder om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar:Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 1b.

Område 2:

norr om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar: Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 2b.

 

 

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser