Oförändrad björntilldelning i Jämtland

Östersund (JJ) Totalt 60 björnar får fällas under höstens licensjakt på björn i Jämtland. Det är lika många som i fjol.

Områdeskarta Jämtlands län. Illustration: Länsstyrelsen.

Tidigare i vår flaggade en politiker i Strömsund om att björntilldelningen kunde komma att höjas men så blir inte fallet. Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat att totalt 60 björnar får fällas i länet.

– Vi har bara gjort några småjusteringar där gränsdragningar mellan områdena varit oklara. Sen är tilldelningen i de fjällnära området med rennäring något större än i fjol, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på naturvårdsenheten.

Under våren har totalt 17 björnar fällts under skyddsjakt, var av en varit en så kallad paragraf 28, alltså skyddsjakt på eget initiativ. Mikael Wallén menar att det stora antalet fällda björnar beror på att våren varit lång och snörik. En vanlig vår skjuts mellan fem och sju björnar. 2012 när det också var mycket snö långt fram på säsongen sköts 22 björnar på skyddsjakt.

Tilldelning

Område 1:

söder om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar:Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 1b.

Område 2:

norr om Europaväg 14 (E14).
Antal björnar: Högst 30 björnar får fällas varav högst 15 får fällas inom område 2b.

 

 

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser