Oförändrad björnkvot i Jämtland?

Östersund (JJ) Jägarna i Jämtland misstänker att björntilldelningen i länet kommer att bli oförändrad till hösten.

Amledningen till oron är att spillningsinventeringen blivit kraftigt försenad. När jägarna i Jämtland uppmanades att samla björnspillning för DNA-analys överraskades länsstyrelsen med cirka 5 000 spillningsprover.
Laboratoriet i Frankrike som utför analyserna klarar endast 20 prover per dag och därför kommer materialet inte att vara färdigt förrän tidigast våren 2008.
Länsstyrelsen i Jämtland uppskattar att björnstammen uppgår till någonstans mellan 400- 700 björnar.Jägarna i länet är av en helt annan uppfattning och anser att det finns minst 1 000 björnar.
Ett argument som talar för detta är bland annat björnspillningsinventeringen där jämtlänningarna samlade in fler prover än vad Västerbotten, Västernorrland och Dalarna hade tillsammans.
Björntilldelningen fastställs av Naturvårdsverket i början av sommaren och jakten börjar den 21 augusti.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser