Oförändrad björnkvot i Jämtland?

Östersund (JJ) Jägarna i Jämtland misstänker att björntilldelningen i länet kommer att bli oförändrad till hösten.

Amledningen till oron är att spillningsinventeringen blivit kraftigt försenad. När jägarna i Jämtland uppmanades att samla björnspillning för DNA-analys överraskades länsstyrelsen med cirka 5 000 spillningsprover.
Laboratoriet i Frankrike som utför analyserna klarar endast 20 prover per dag och därför kommer materialet inte att vara färdigt förrän tidigast våren 2008.
Länsstyrelsen i Jämtland uppskattar att björnstammen uppgår till någonstans mellan 400- 700 björnar.Jägarna i länet är av en helt annan uppfattning och anser att det finns minst 1 000 björnar.
Ett argument som talar för detta är bland annat björnspillningsinventeringen där jämtlänningarna samlade in fler prover än vad Västerbotten, Västernorrland och Dalarna hade tillsammans.
Björntilldelningen fastställs av Naturvårdsverket i början av sommaren och jakten börjar den 21 augusti.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser