Oenighet om lodjursjakten i Örebro

Örebro (JJ) Länsstyrelsen vill höja tilldelningen till sju lodjur, jägarna vill skjuta tio och rovdjursvännerna anser att det inte finns anledning att skjuta ett enda lodjur i Örebro.

Berörda intressenter har lämnat sina synpunkter om lodjursjakten till Länsstyrelsen och alla anser att de företräder djurens bästa vare sig de förespråkar avskjutning eller inte.
Jägarna anser att lodjuren börjar få matbrist och det syns i minskad reproduktion och det vill man motverka genom jakt. Rovdjursvännerna anser att lodjurstammen fortfarande är klen och inte tål jakt.

Länsstyrelsen har dock bestämt sig för att föreslå att sju lodjur ska skjutas i Örebro län i år, fem norr om och två söder om E18. Naturvårdsverket fattar beslut om tilldelningen inom kort. Lodjursjakten startar den första mars.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser