Oenighet i regeringen kring licensjakt på varg

Kungsbacka (JJ) Att regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid samma bord inte är överens om licensjakten på varg kommer knappast som en överraskning. Men tiden för licensjakt närmar sig beslut bör fattas inom en snar framtid.

Naturvårdsverket planerar att delegera licensjaktsbesluten i varglän till de berörda länsstyrelserna. Gunilla Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverket säger till Sveriges Radio att det lutar åt att att blir möjligt att fatta beslut om licensjakt i vissa län.

Stefan Löfven sade dagen innan valet att både skyddsjakt och licensjakt på varg är en självklarhet. Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Stina Bergström tycker inte vargstammens storlek i dag medger licensjakt. Hon tror också Sverige kan kritik från EU-kommissionen om licensjakten ändå genomförs, rapporterar Ekonyheterna.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser